Amsterdamse en buitenlandse vps en de Nederlandse privacyregels

Zit er verschil tussen de regels met betrekking tot onder andere privacy en de meldplicht datalekken, bij een Amsterdamse vps en een virtual privat server die in het buitenland draait? Dit is een lastige vraag. Het antwoord is namelijk niet simpel ‘ja’ of ‘nee’, maar hangt van verschillende factoren af.

 De Nederlandse privacywetgeving; Meldplicht datalekken

Draai jij op je servers bijvoorbeeld een database met klantgegevens voor je webshop? Dan moet je je houden aan de Nederlandse regels voor de bescherming van privacy. Dit zijn behoorlijk zware regels, sinds de nieuwe Wet bescherming persoonsgegevens van kracht is geworden. Bewaar jij gegevens voor Nederlandse klanten? Dan maakt het niet zo veel uit of je server lokaal draait, of ergens in Frankrijk, China of Amerika, je moet je houden aan het ‘zo veilig mogelijk’ houden van deze klantgegevens, die vaak privacygevoelige informatie zoals persoonsgegevens bevatten. Het ‘probleem’ bij buitenlandse bedrijven kan zijn dat zij zich niet gehouden voelen aan de Nederlandse wetgeving en dus bijvoorbeeld een datalek niet zullen melden, terwijl dit bij ons wel verplicht is. 

Wel een buitenlandse server, maar toch Nederlandse wetgeving?

Wil je toch gebruikmaken van een server die in het buitenland staat, maar kies je liever voor een Nederlands bedrijf, zodat je zeker weet dat je leverancier zich houdt aan dezelfde wet- en regelgeving als jij? Dan kun je kiezen voor een Nederlands bedrijf die servers aanbiedt die in het buitenland staan.