Neverblackout
Image default
Business

Back-ups maken met Time Machine en Time Capsule

Het maken van back-ups is niet een klusje wat veel mensen leuk vinden. Het is daarom makkelijk om het uit te stellen of om helemaal geen back-ups te maken. Dan hopen we maar dat onze harde schijven het blijven doen, en dat we, als er iets mis gaat, we misschien toevallig net een back-up gemaakt hebben. Niet het beste plan.

Met de Mac is het echter super makkelijk om automatische back-ups in te stellen. Met Time Machine kan je een harde schijf selecteren waarna Time Machine elk uur de back-up bijwerkt zolang als de schijf aangesloten is. Het enige waar je aan moet denken is dat je de schijf regelmatig moet aansluiten.

Het kan echter nog makkelijker met een harde schijf aan je Air Port Extreme of een Time Capsule. Het grote voordeel is dat je waarschijnlijk altijd bent aangesloten aan je netwerk, en je dus ook niet kunt vergeten om back-ups te maken. Met Time Machine wordt elk uur de back-up bijgewerkt, dus nu kan je nooit meer dan een uur aan data kwijt raken.

Is dit een waterdicht systeem? Nee, natuurlijk kan je harde schijf of je Time Capsule crashen. Ook ben je niet beschermd voor als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, of voor diefstal. Grote kans dat ze behalve je Mac, ook gelijk je Time Capsule meenemen. Heb je data die echt belangrijk is? Zorg dan dat je deze apart back-upt.

Hoe doe je dat? Je kan bijvoorbeeld een externe harde schijf gebruiken en deze op een andere locatie bewaren, bijvoorbeeld op kantoor. Ook kan je je belangrijkste mappen synchroniseren met iCloud of Dropbox. De opslag gebeurt dan elders. Het voordeel hiervan is dat je het maar één keer hoeft in te stellen en daarna mag vergeten. Met je Apple ID kan je dan altijd weer bij je gegevens, ook als je computer en Time Capsule niet beschikbaar zijn.

De beste back-ups zijn automatisch, kosten weinig moeite en staan op verschillende plaatsen. Omdat geen enkele technische oplossing aan al die voorwaarden voldoet, is het handig dat je meerdere back-up methodes met elkaar gebruikt. Het is sowieso beter om meer dan één back-up te hebben. Het kan namelijk altijd gebeuren dat ook de back-up schijf crasht.

Dit is echter een methode die nauwelijks moeite kost: Stel automatische back-ups in met Time Machine met je Time Capsule. Wanneer je laptop in huis is, en verbonden met het internet, worden er automatisch back-ups gemaakt waar je niet naar hoeft om te kijken. Synchroniseer je belangrijkste mappen met een clouddienst en zorg dat je er op een andere manier bij kunt. Ook hier hoef je niet naar om te kijken.

Maak voor extra veiligheid nog een back-up op een externe harde schijf en zorg dat deze niet bij de computer ligt. Deze back-up wordt niet zo vaak geüpdatet als de andere, maar hij is dan ook alleen voor reserve.

Als alles eenmaal ingesteld is, heb je er nauwelijks nog omkijken naar. Je gebruikt gewoon je computer of laptop zoals normaal. Toch heb je nu voor de meeste situaties die kunnen voorkomen je data veilig gesteld.

Bron:  https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/apple-reparatie-amsterdam/

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/apple-reparatie-amsterdam/