Neverblackout
Image default
Business

Dierentandheelkunde, heeft mijn hond dat wel nodig?

Dankzij Paul Theuns en zijn enorme kennis van dierentandheelkunde, kan er al vroeg gaatjes worden geïdentificeerd. Maar als niemand er systematisch naar zoekt, kan een succesvol herstel achterwege blijven. Regelmatige check-ups zijn zeker geen overbodige luxe.  Want de sleutel tot een succesvol herstel is vroegtijdige detectie. Als ze niet vroeg worden gevonden, wordt tandbederf uitgebreid, wat leidt tot structurele schade, tandinfectie, tandbederf met de mogelijkheid van een lokale infectie (die zwelling van het gezicht, drainagesporen veroorzaakt) of een wijdverspreide infectie in het hele lichaam. En dan te bedenken dat er jarenlang werd geloofd dat honden geen gaatjes konden krijgen.  

Dierentandheelkunde zorgt voor vroegtijdige opsporing van problemen die kunnen escaleren

Ook mondziekten en tumoren kunnen vroegtijdig door dierentandheelkunde worden geïdentificeerd en gediagnosticeerd om zodoende een optimale behandeling te garanderen. Het is zelfs zo dat sommige mondtumoren met een zeer slechte prognose zeer effectief kunnen worden behandeld dankzij kaakchirurgie.

Jaarlijkse controle

Het jaarlijkse lichamelijk onderzoek moet ook een uitgebreide inspectie omvatten van de mond van uw hond (of ander huisdier zoals katten, knaagdieren en exotische diersoorten) om problemen met hun tanden, parodontale aandoeningen en andere mondziekten te herkennen.  Het uitgebreide onderzoek omvat het observeren van het gezicht, waarbij wordt erkend dat er normale ras variaties zijn, maar waarbij zorgvuldig wordt gelet op afwijkingen. Is de beet juist of is er een malocclusie? Zijn er aanwijzingen voor zwelling van het gezicht of het losmaken van de drainagesporen? Er wordt gekeken naar overmatige afzettingen van tandsteen aan de ene kant van de mond in vergelijking met de andere kant. Vermijdt het huisdier aan één kant kauwen?  Is het huisdier niet in staat om aan één kant te kauwen als gevolg van een abnormale occlusie of een ander probleem? Is het huisdier niet bereid om aan één kant te kauwen om pijn te voorkomen? Dit zou kunnen resulteren in meer calculus die aan die kant wordt afgezet. Gebroken of gevoelige tanden kunnen leiden tot ernstige tandheelkundige infecties, tandabcessen, zwelling van het gezicht of drainagesporen (fistels). Ongebruikelijke geuren bepalen de behoefte aan verdere evaluatie. Sommige dieren staan een veilig onderzoek van hun mond niet toe, dan zal het gesedeerd moeten worden net als agressieve of angstige dieren.  

Contact

Als u serieuze belangstelling heeft voor de bescherming van de mondhygiëne van uw geliefde huisdier, neem dan zeker contact op met Paul Theuns of kijk eens op zijn website: www.dierentandheelkunde.nl voor meer informatie.  Als u dierenarts bent en u heeft aanvullende informatie nodig, neem dan ook contact op met hem.