Neverblackout
Image default
Business

Het bestrijden van draadalg in uw vijver

De vijver is een sieraad in uw tuin. Maar uw vijver heeft wel onderhoud nodig om problemen te voorkomen. Eén van die problemen is een te sterke groei van draadalgen. Als er te veel draadalgen in uw vijver zitten dan vormen die drijvende plakkaten. Deze groene plekken zijn natuurlijk geen mooi gezicht en is ook slecht voor uw vijver. De draadalg bestrijden is dan de enige oplossing. Ga naar https://www.vijverhandboek.nl/draadalg-bestrijden-vijver/ voor meer informatie over het bestrijden van draadalgen.

Wat zijn draadalgen?

Draadalgen zijn gewoon planten die in water, dus ook in uw vijver, leven en met groene slierten naar het wateroppervlak groeien. Vaak kunt u zien tussen zuurstofplanten en aan de vijverwanden. Ze zijn nuttig want ze zorgen voor zuurstof in het water en kleine waterdiertjes leven van de algen. Als er te veel draadalgen in uw vijver zitten dan vormen ze drijvende plakkaten. Niet mooi om te zien maar ook slecht voor uw vijver en u zult de draadalg moeten bestrijden.

Hoe ontstaat een te veel aan draadalgen?

Onder bepaalde omstandigheden kunnen draadalgen zich heel snel vermeerderen. Hierdoor ontstaan problemen in uw vijver. Vissen raken verstrikt, filters raken verstopt en de groei van de andere vijverplanten wordt belemmerd. Een te sterke groei van draadalgen kan komen door te veel licht op de vijver, een overdaad aan voedingsstoffen of een te lage waterhardheid. Bij het bestrijden van de draadalg is het verstandig om meteen de oorzaak van de sterke groei van de draadalgen weg te nemen.

Het bestrijden van draadalgen

 

Het bestrijden van de draadalgen in uw vijver bestaat uit twee dingen, het doden van de draadalg en het wegnemen van de oorzaak van de overdadige draadalgengroei. Als u de oorzaak niet wegneemt dan zullen de plakkaten draadalgen snel terugkeren.

Op vijverhandboek.nl vond ik een mooie samenvatting voor het bestrijden van draadalgen:

  1. Verwijder eerst zoveel mogelijk draadalg. Dit kan met de hand, met een hark of met een borstel op een steel;

  2. Dood daarna de achtergebleven draadalg en algsporen in de vijver. Dit doe je door het vijverwater te behandelen met een draadalgbestrijder;

  3. Verhoog direct daarna de waterhardheid van het vijverwater;

  4. Plaats tot slot eventueel extra zuurstofplanten in de vijver.