Neverblackout
Image default
Business

Hoe maak je een externe harde schijf geschikt voor Mac OS?

Heb je een harde schijf gekocht en wanneer je hem aansloot op je iMac of MacBook kreeg je de melding dat het ‘alleen-lezen’ was? Dat komt omdat de bestandsindeling verkeerd is, de schijf is verkeerd geformatteerd voor Mac. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen met een paar simpele stappen.

Verkeerd geformatteerd, wat betekent dat?

Alle harde schijven moeten geformatteerd worden voordat ze kunnen worden gebruikt. Formatteren is het indelen van de harde schijf zodat het besturingsprogramma van de computer deze harde schijf kan beschrijven. Er zijn verschillende manieren op harde schijven in te delen, zo’n manier noemen we een bestandsindeling.

De meest gebruikte bestandsindeling voor Windows heet NTFS. Deze bestandsindeling is voor Windows 7 of hoger. Als je de melding ‘alleen lezen’ krijgt op je Mac, dan is de kans groot dat de schijf is geformatteerd naar deze bestandsindeling.

Een veelgebruikte bestandsindeling voor Mac is HFS+. Met deze bestandsindeling kan je met de Mac de schijf beschrijven, maar kan je met Windows deze alleen lezen.

Een bestandsindeling die voor zowel voor Windows als voor Mac geschikt is, is FAT. Er zijn twee verschillende soorten: exFAT, voor Windows 7 en hoger en Snow Leopard en hoger, en FAT, voor alle besturingssystemen. ExFAT heeft meer voordelen: je kan er grotere bestanden mee opslaan en de bestandsindeling kan grotere schijven aan.

Welke bestandsindeling moet je nemen?

Welke bestandsindeling je moet nemen hangt af van waar je de harde schijf voor wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld TimeMachine back-ups wil maken, of alleen op de Mac werkt, dan is HFS+ de beste keuze. Deze indeling werkt het beste op de Mac omdat het er speciaal voor gemaakt is.

Wil je de schijf juist op zowel de Mac als een Windows computer gebruiken. Dan moet je een vorm van FAT gebruiken. Als je Windows 7 of hoger hebt, en Mac OSX 10.6.5 (Snow Leopard) of hoger, kies dan voor exFAT. Heb je op één van de computers een ouder besturingssysteem, dan zal je voor FAT moeten kiezen of een speciaal programma kopen waarmee je ook met de MAC NTFS kan lezen.

Hoe formatteer je de harde schijf naar de gewenste bestandsindeling?

Zorg dat je een harde schijf hebt die leeg is of waarvan alle bestanden gewist mogen worden. Bij het formatteren gaat namelijk alle data verloren. Als er toch bestanden op staan die je niet kwijt wilt raken, moet je die eerst op een andere computer of harde schijf veilig stellen. Als de schijf klaar is voor formatteren plug je hem in je Mac.

Ga naar de Finder links onderin en selecteer Programma’s. Klik vanuit daar op Hulpprogramma’s, en vanuit Hulpprogramma’s op Schijfhulpprogramma’s.

Als je Schijfhulpprogramma’s open hebt kun je in de balk links de goede harde schijf selecteren. Let erop dat je niet de verkeerde schijf selecteert, door formatteren raak je namelijk alles kwijt. Als je de goede schijf hebt geselecteerd klik je op Wis.

Je krijgt nu een menu waarin je de naam van de harde schijf kan instellen. Kies een naam voor de harde schijf en schrijf het in het veld. Daaronder staat een rolmenu, waarin je de juiste bestandsindeling kunt kiezen. Je kunt kiezen uit de volgende opties:

HFS+

  • Mac OS (journaled)
  • Mac OS (journaled, gecodeerd)
  • Mac OS (journaled, hoofdlettergevoelig)
  • Mac OS (journaled, hoofdlettergevoelig, gecodeerd)

Mac OS (journaled) is de meest eenvoudige. De schijf wordt dan geformatteerd naar HFS+ en je kunt hem voor Mac gebruiken en alleen-lezen voor Windows. Gecodeerd betekent dat de schijf wordt ingesteld met een wachtwoord. Hoofdlettergevoelig betekent dat het systeem rekening houdt met hoofdletters bij naamgeving. Dit kan problemen creëren wanneer je bestanden uitwisselt met schijven die dat niet zijn.

Het makkelijkste is om voor Mac OS (journaled) te kiezen. Het is met deze optie bovendien altijd mogelijk om later alsnog te coderen met een wachtwoord.

FAT

  • exFAT
  • MS DOS (FAT)

Als je Mac OS Snow Leopard of hoger hebt, en je Windows computer is 7 of hoger, dan is het beter om exFAT te gebruiken. Deze bestandsindeling is stabieler dan FAT, kan grotere harde schijven aan en grotere bestanden. Bij een oudere versie van Mac OSX of Windows zal je gebruik moeten maken van MS DOS (FAT). Heb je toch hulp nodig? Schakel een expert in iMac reparatie rotterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/imac-reparatie-rotterdam/