Neverblackout
Image default
Business

HVO diesel: biobrandstof voor een schoner milieu

Een goede stap: HVO diesel

HVO diesel is een stap in de goede richting als het gaat om een schoner milieu en een fijne leefomgeving. Deze vorm van biobrandstof wordt namelijk gewonnen uit plantaardige en dierlijke vetten. De afkorting staat voor Hydrotreated Vegetable Oils. De grondstoffen die worden gebruikt om deze biobrandstof mee te realiseren, zijn gemakkelijk opnieuw te produceren. Vandaar dat deze HVO diesel onder de categorie renewable diesel valt. En dit is weer goed voor het milieu. Fossiele brandstoffen zijn vaak eindig.

HVO diesel tanken krijgt de voorkeur

Tegenwoordig komen er steeds meer fabrikanten die aangeven dat hun motoren werken op HVO diesel. Op dit moment is het voornamelijk van toepassing op motoren in de sector van transport. En dat is een mooi begin: grote vrachtwagens werden vroeger gezien als grote vervuilers van het milieu. Dagelijks zijn er ontzettend veel ritten van en naar bepaalde locaties en zijn er veel trucks op de weg. Als deze in een later stadium allemaal HVO diesel tanken, dan is dat heel goed nieuws voor het milieu.

Eerste generatie HVO diesel

HVO diesel bestaat uit twee generaties: de eerste en – logischerwijs – de tweede generatie. Bij de eerste generatie wordt HVO gemaakt van grondstoffen die wellicht ook een ander doel hadden kunnen dienen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gewassen die ook voedsel hadden kunnen worden. Een nadeel hiervan is dat er een afweging moet gemaakt worden: welk deel van de gewassen wordt gebruikt voor voedsel en welke dient als basis voor de biobrandstof. Een tweede bijkomend nadeel is dat er een kleine hoeveelheid koolstofdioxide wordt uitgestoten bij het produceren van de gewassen.

Tweede generatie HVO diesel

Wanneer we spreken over tweede generatie HVO diesel, dan hebben we het over de biobrandstof die wordt gewonnen uit reeds gebruikte grondstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan frituurvet. Dat wordt normaal weggegooid en nu kan het worden gerecycled. Ook plantaardige en dierlijk afvalstoffen kunnen een basis vormen voor HVO.

Klimaatdoelstellingen halen met HVO diesel

Een belangrijk woord heden ten dage is: klimaatdoelstellingen. Het klimaat warmt op en dat komt door verschillende factoren. Fossiele brandstoffen hebben hier een heel groot aandeel in. En dat is jammer, omdat fossiele brandstoffen nog altijd veel gebruikt worden. HVO diesel heeft qua eigenschappen veel weg van fossiele brandstoffen en is daarom een ideale vervanger hiervoor. Het lijkt er zelfs zo op, dat mengen van beide soorten brandstoffen geen probleem is. De stap van fossiele naar volledige biologische brandstof kan wellicht te groot zijn voor bedrijven, instanties of landen. Het mengen van biobrandstof door de fossiele brandstof zorgt daarom voor een veilige en hopelijk inspirerende basis voor om meer en meer een beroep te doen op biobrandstof HVO diesel.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/hvo-diesel/