Neverblackout
Image default
Business

Is de elektrische fiets voor luie fietsers?

De fietsersbond heeft het fenomeen dat mensen in de veronderstelling zijn dat de elektrische fiets alleen voor suffe oudjes zijn het stempel Spartamet-syndroom gegeven. Dit vooroordeel is  nu toch echt de wereld uit geholpen. In 2019 is de elektrische fiets voor het eerst populairder als de reguliere fiets, en dit is niet alleen het geval onder ouderen. Is de populariteit van de elektrische eigenlijk wel goed voor de gezondheid van de mens en zijn we niet te lui  geworden?

Spartamet

Een Spartamet was in de jaren 80 en 90 een fiets die werd aangedreven door een benzinemotor. Na verloop van tijd is de benzinemotor vervangen door een elektrische aandrijving. Deze fietsen waren tot voor kort vooral in trek bij de 50-plussers. De 50-plussers waren de early adaptors van de E-bike maar de populariteit is nu ook onder de rest van Nederland enorm gegroeid. Doordat de Nederlandse overheid nauwelijks heeft geïnvesteerd in de productie van de elektrische fiets zijn veel van de succesvolle bedrijven die elektrische fietsen produceren niet Nederlands. Buitenlandse merken gaan dus vandoor met het succes van de E-bike in Nederland. Natuurlijk komt een deel van deze winst natuurlijk wel terecht bij fietsenhandelaren in Nederland.

Luie fietsers?

Zo een elektrische fiets is natuurlijk ideaal voor mensen die geen zin hebben om te trappen. Het vooroordeel van luie fietsers klopt echter niet. Mensen met een E-bike maken namelijk veel meer kilometers als mensen met een reguliere fiets. De afstanden die worden gefietst zijn namelijk echt flink toegenomen. Sommige mensen denken zelfs dat het elektrisch fietsen ons gezonder heeft gemaakt. Dit komt omdat veel mensen autogebruik vervangen met fietsgebruik.

Interesse in een elektrische fiets?

Bent u geïnteresseerd geraakt in een elektrische fiets? Een elektrische fiets is tegenwoordig helemaal niet gek duur en ook gemakkelijk online te bestellen.