Neverblackout
Image default
Business

Kan je crowdfunding websites wel vertrouwen dat ze je winst uitkeren?

Crowdfunding is een manier voor mensen, bedrijven en goede doelen om geld in te zamelen. Het werkt via individuen of organisaties die investeren in (of doneren aan) crowdfunding projecten in ruil voor een potentiële winst of beloning. Zo investeren kan riskant zijn, dus zorg ervoor dat je weet wat je doet.

Wat is crowdfunding?
Als een bedrijf of persoon geld wil inzamelen via crowdfunding, kan hij of zij dat doen door de details van zijn of haar project, bedrijf of idee op een crowdfunding website te plaatsen. Dit betekent dat ze kunnen voorkomen dat ze naar een bank gaan. De ‘crowdfunding’ in crowdfunding verwijst naar de mensen, of organisaties die het geld leveren. Veel mensen hebben hun vraagtekens bij de betrouwbaarheid funding circle.

Wat zijn de verschillende soorten crowdfunding?
Er zijn verschillende vormen van crowdfunding:

Noch donatie, noch beloning gebaseerde crowdfunding worden gereguleerd door de Financial Conduct Authority, maar lening en investering gebaseerde crowdfunding zijn dat wel.

Op investeringen gebaseerde crowdfunding. Je investeert in een bedrijf en ontvangt een aandeel in het rendement (normaal gesproken aandelen).

Op leningen gebaseerde crowdfunding. Je leent geld uit aan particulieren of bedrijven in ruil voor een vaste rente. Het wordt ook wel peer-to-peer of peer-to-business lending (P2P of P2B) genoemd.

Op donaties gebaseerde crowdfunding. Je doneert aan een persoon of een goed doel (er kan je iets in ruil beloofd worden).

Op beloning gebaseerde crowdfunding. Je geeft geld in ruil voor een beloning die gekoppeld is aan het project of omdat je het project steunt.

Hoe werkt crowdfunding en wat is de betrouwbaarheid van funding circle?
Als je een crowdfunding website bezoekt, zou je een overzicht moeten kunnen zien van de projecten die worden gepitcht. Het kan nodig zijn om je aan te melden op de website om de pitches te zien, om meer details te krijgen, of om te investeren in een project. Sommige crowdfunding websites rekenen investeerders een vergoeding aan, die een percentage kan zijn van de winst die ze maken.

Wat zijn de risico’s en wat is de betrouwbaarheid funding circle?

Crowdfunding is een nieuw concept en investeren in jonge bedrijven kan zeer riskant zijn. De belangrijkste risico’s van op investeringen gebaseerde crowdfunding zijn:

De onderneming waarin je investeert, kan failliet gaan. Veel nieuwe bedrijven gaan de eerste jaren failliet, dus je kunt al je geld verliezen.

Het rendement is niet gegarandeerd. Het is mogelijk dat de aandelen niet in waarde stijgen en dat je geen dividend (een deel van de winst) ontvangt.

Het kan moeilijk zijn om de aandelen te verkopen. De aandelen zijn normaal gesproken niet beursgenoteerd, wat betekent dat je ze misschien niet gemakkelijk kunt verkopen op de manier waarop je aandelen van een groot bedrijf dat op de beurs genoteerd staat, zou kunnen verkopen.

Het crowdfunding platform zelf kan failliet gaan. Dit kan betekenen dat je geld verliest als je de crowdfunding website had betaald, maar het geld is weg voordat je geld werd geïnvesteerd met het bedrijf.

Het verminderen van de risico’s van crowdfunding investeringen
Je kunt het beste alleen geld investeren dat je je kunt veroorloven om te verliezen. Je moet niet meer dan 10% investeren van het geld dat je beschikbaar hebt om in een jaar te investeren.

Voordat je geld investeert met behulp van een crowdfunding platform dat gebaseerd is op investeringen, moet je eerst het Financial Services Register raadplegen om er zeker van te zijn dat het geautoriseerd is. Donatie en op beloning gebaseerde crowdfunding platforms worden niet gereguleerd door de FCA. Bekijk dus goede de betrouwbaarheid van funding circle.

Geld dat je investeert moet op een aparte rekening van de eigen bankrekeningen van de crowdfunding website worden bewaard voordat het aan het bedrijf wordt overhandigd. Echter, crowdfunding websites hebben een beperkte bescherming onder de Financial Services Compensation Scheme, dus je kunt mogelijk een vergoeding van hen eisen als de site failliet gaat.