Neverblackout
Image default
Business

Licht en geluid van concerten

Het belang van licht en geluid tijdens concerten

Stelt u zich eens voor: u staat in het midden van het publiek bij een groot concert. Uw lievelingsband. Of wellicht die van een vriend of vriendin, met wie u bent meegegaan. Het optreden begint. Het geluid kraakt, piept en stoort. Drie lampen van de tien doen het niet of knipperen. Uw beleving van het concert is verstoord. De ervaring die u van tevoren dacht mee te maken, is er niet. Dit klinkt afschuwelijk, toch? Om deze taferelen te voorkomen zorgt elke artiest dat deze in zee gaat met een licht en geluid expert. Een specialist op dit gebied weet altijd wat valkuilen en juist mogelijkheden zijn bij een bepaalde locatie of soort optreden. Door de kennis en kunde van personen als zij, ervaart u het concert waarvan u altijd al gedroomd heeft: kraakhelder geluid, waanzinnige lichtshows en een geweldige ambiance.

Klein of groot: licht blijft leuk

Concerten zijn er in verschillende soorten en maten. Van intiem huiskamerconcert naar meerdaags festival op een open terrein. In beide gevallen wordt er licht gebruikt. Maar het type licht is ontzettend verschillend. Zo kan bij het intieme concert bijvoorbeeld slechts een klein aantal spotlight of sfeerlampen gebruikt worden om een gemoedelijke ambiance te creëren. De focus komt hierdoor puur en alleen op de artiest te liggen, die met gevoelige liedjes en zonder bombarie indruk weet te maken. De tegenhanger daarvan is het meerdaags festival of grootschalig concert waarbij een artiest harde muziek speelt. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van dans en veel beweging, wat een goede combinatie is met drukke lichtshows. Het effect van snel bewegende laserlichten of het vlug knipperen van lampen zoals een stroboscoop is hierbij vrijwel niet weg te denken. Het geeft de bezoeker een totaalervaring en neemt deze mee in de energie van de muziek van de artiest of band. Licht heeft daarom een enorme invloed op de hele entourage omtrent het evenement en moet daarom van tevoren goed in de overwegingen terugkomen.

Geluid moet niet worden onderschat

Naast licht, is geluid tevens cruciaal. De eerder beschreven nachtmerrie voor elke artiest is krakend, niet helder geluid. Bij verkeerde instellingen staan bijvoorbeeld de lage tonen te hard waardoor het gehele geluid muf klinkt. Of de hoge tonen staan verkeerd ingesteld waardoor deze scherp klinken en bijna pijn doen aan de oren van de bezoekers. Allemaal zaken die funest zijn voor de ervaring van de bezoeker en voor de verwachting die deze van het concert of evenement had. Het onderwerp van het evenement moet uiteraard glashelder te horen zijn, zonder enige kraak of hapering. Een specialist in licht en geluid kan ervoor zorgen dat professionele apparatuur met de juiste instellingen tot een geweldig resultaat van uw evenement zullen leiden.

https://www.ampco-flashlight.com/nl/huren/licht-en-geluid/