Luchtgommen is de nieuwe trend

Luchtgommen is de specialiteit van Riforma. Door de jaren heen slaat er bijvoorbeeld op een gevel allerlei veel aan, gaande van roetdeeltjes tot groenafzetting van de omliggende bomen. Om dit te reinigen zijn er verschillende methodes, gaan van een hoge druk spuit, tot het zeer drastische zandstralen. Maar, de ideale oplossing blijkt hier toch om luchtgommen te gaan. Dit is namelijk de combinatie van de hoge druk reiniging met het drastische van het zandstralen. Het nadeel van enkel de hoge druk spuit is dat gigantische hoeveelheden water gaat verbruiken, waarbij je enkel oppervlakkig gaat reinigen. Bij het zandstralen van de gevel komen nog enkele andere zaken aan te pas, namelijk het plaatsen van een stelling met doeken, dit om de stofvorming in goede banen te leiden. Dit alles is een behoorlijk kostelijke onderneming. Daarnaast zit je dan ook nog met de wijzigende wetgeving betreffende het verspreiden van fijn stof, waardoor zandstraler moeilijker en moeilijker wordt in publieke ruimtes.

De oplossing blijkt hier dan luchtgommen, ook fijn stralen genoemd. Het principe is hetzelfde als zandstralen, je gaat met een compressor een bepaald mineraal op de gevel “afvuren”. Waar zit dan het grote verschil? Het grote verschil zit er in de afstelling van de compressor alsook in de gebruikte straalmiddelen. Terwijl er voor zandstralen een hoge druk gekozen wordt, is dit voor luchtgommen maar tussen de 2 en de 4 bar en de gebruikte straamiddelen zijn mineralen in plaats van zand. Het gigantische voordeel van luchtgommen is ook dat er een combinatie kan gemaakt worden met water. Hierdoor wordt er een 20 liter per uur mee verstuift bij het stralen waardoor er geen stof wordt gecreëerd, maar de mineralen worden ingekapseld door de nevel en dadelijk neerdalen.

Indien je de gevel gaat behandelen met enkel water, ga deze enkel oppervlakkig reinigen, bij zandstralen heb je dan weer kans dat je je gevel “te hard” gaat reinigen, waardoor de beschermlaag van de bakstenen aangetast wordt. Hierdoor zal je gevel veel sneller vuil worden en heb je ook meer kans dat er vochtproblemen ontstaan. Dit probleem wordt verholpen bij luchtgommen, je gaat de gevel namelijk veel grondiger reinigen dan met enkel water, maar doordat er enkel lage druk gebruikt wordt, loop je geen risico dat je gevelmateriaal beschadigd wordt en op lange termijn, in plaats van schoon te blijven, sneller vuil gaat worden en voor extra problemen gaat zorgen…

Je hebt dus geen dure stelling meer nodig en kan dadelijk aan het werk. Riforma heeft zijn methode dus danig verfijnd dat ze een zeer hoog rendement hierop halen en de prijs ook zeer scherp kan aanbieden.

Daarnaast heeft Riforma nog een breed gamma aan mogelijkheden ontwikkeld, want naast een gevel reinigen zonder de muren te beschadigen, is het ook perfect mogelijk om monumenten of beelden te reinigen van vuil of de aangebrachte graffiti op een snelle, stofvrije manier te verwijderen. Ook is Riforma gespecialiseerd in alles wat met het reinigen van hout te maken heeft. Gaande van het restaureren van oude meubelstukken dewelke voorzien zijn van een vernislaag of van een verflaag tot trappen dewelke opgeschuurd moeten worden om achteraf terug netjes behandeld te kunnen worden. Door de gespecialiseerde techniek, zal er nooit een beschadiging optreden op het te stralen stuk en worden deze zeer mooi glad “geblazen” door de lucht en een beperkt aantal straalmiddel. Ook hier geldt dat er vele malen minder stof en dus afval wordt geproduceerd dan dat dit met zandstralen gebeurd en dit los van de zware inslag die zandstralen veroorzaakt op het te stralen object waardoor vaak nog extra nabehandelingen nodig zijn. Kortom, Riforma is het ideale alternatief voor zandstralen.