Neverblackout
Image default
Business

Rijden met een aanhanger, mag dat?

Ga je verhuizen? Dan kun je telkens zoveel mogelijk in jouw auto pakken en een aantal keer op en neer rijden. Met behulp van een aanhanger wordt het een stuk makkelijker. Hier kun je namelijk ook grotere spullen en meer tegelijkertijd mee vervoeren. Bij een open aanhanger heb je bijvoorbeeld geen last van een dak. Zo’n aanhanger is dus hartstikke handig. Veel mensen lenen of huren er eentje en doen er vervolgens hun ding mee. Maar mag je eigenlijk zomaar met een aanhanger rijden? Dat hangt van een aantal zaken af, zoals het gewicht en het rijbewijs dat je bezit.

Rijbewijs B
Mensen die in het bezit zijn van rijbewijs B (autorijbewijs), mogen in sommige gevallen met een aanhanger rijden. Hier zijn echter wel twee voorwaarden aan verbonden. Allereerst mag de aanhangwagen zelf niet meer dan 750 kilo wegen. Het gaat hierbij om het lege gewicht plus het laadvermogen. Je hoeft ook geen apart rijbewijs te hebben voor een aanhanger van meer dan 750 kilo. Je mag deze echter alleen trekken als de auto en aanhanger samen niet meer dan 3500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) wegen.

Rijbewijs B+ of BE
Voldoe je niet aan de bovenstaande voorwaarden? Dan is het wettelijk verboden om met een aanhanger te rijden. Indien je aangehouden wordt, kan dit je op een flinke boete komen te staan. Wanneer je wel een aanhanger mag trekken met jouw voertuig? Als je in het bezit bent van rijbewijs B+. Met dit rijbewijs mag je een auto met aanhangwagen besturen met een maximaal gewicht van 4250 kilo. Ligt het gewicht van jouw auto en aanhanger hierboven? Dan moet je zelfs over rijbewijs BE beschikken om met de aanhanger op de openbare weg te mogen rijden.

Aanhanger rijbewijs halen
Rijd je geregeld met een aanhanger? Dan doe je er goed aan jouw aanhanger rijbewijs te halen. Indien het totaalgewicht van aanhanger en auto niet boven de 4250 kilo uitkomen, volstaat rijbewijs B+. Twijfel je of dit voldoende is? Ga dan voor rijbewijs BE. Om deze rijbewijzen te halen, moet je, net als voor rijbewijs B, examen doen. Verloopt dit allemaal vlekkeloos? Dan slaag je en beschik je over de benodigde papieren om met een aanhanger te rijden.

https://www.motorskills.nl/